کتاب نایاب و ارزشمند تاریخ ایران از اسلام تا دیالمه اثری از دکتر عزیزالله بیات میباشد که در حدود نیمقرن پیش منتشر شده است.هم اکنون این کتاب ارزشمند و نایاب را می توانید بصورت رایگان از مکتب بوک دانلود کنید.
معرفی کتاب تاریخ ایران از ظهور اسلام تا دیالمه
از روزگاری که دیااکو فرمانروای یکی از قبایل ماد، به اتحاد میان قبایل ماد و تاسیس شاهنشاهی ایران اهتمام ورزید، تا امروز، حکومتهای بسیاری در این سرزمین اهورایی فرمانروایی کردند. این تاریخ بلند و دراز، دربردارندهی فراز و فرودهای بسیاری بود. سلسلههای شاهی که در ایران فرمانروایی میگردند، گاه حکومتهایی مقتدر بودند که بر تمام فلات ایران حکمرانی کرده و گاه حکامی محلی بودند که بر گوشههایی از ایرانزمین سلطه داشتند.
دامنه زمانی این کتاب، از قرن یک هجری تا اواخر قرن پنج هجری را شامل میگردد. در این کتاب ابتدا تاریخ اسلام، و سپس تاریخ حکومتهای بنیامیه و بنیعباس به اختصار گزارش شده است.
اما در ادامه شورشها و نهضتهای آزادیبخش ایرانی و سپس تشکیل نخستین حکومتهای ایرانی به تفصیل بیان شده است. این حکومتها شامل طاهریان، صفاریان، سامانیان، آلزیار و آلبویه هستند که این دو حکومت آخری را به دلیل برآمدن از منطقه دیلمستان در شمال ایران، حکومتهای دیالمه یا دیلمیان نیز مینامند.
پیشگفتار کتاب
آغاز شاهنشاهی ایران را در مفهوم جامع و کلی آن از آغاز وحدت قبایل آرایی نژاد ماد و تشکیل سلسله دیاآکو باید دانست که اینک قریب 2675 سال از آن تاریخ می گذرد. در طول این زمان دراز، سلسله های کوچک و بزرگ در سرزمین پهناور ایران فرمانروایی کرده اند که قلمرو فرومانروایی آنان به تفاوت گاهی بخشی از ایران و زمانی تمام فلات ایران و روزگاری هم شامل سرزمین هایی دورتر و بیرون تر از محدوده فلات ایران بوده است. تردیدی نیست که چنین احوالی بدون نشیب و فرازهایی که پیروزی ها و شکست های فراوان در برداشته نبوده است. در تاریخ مدون عالم کمتر کشوری می توان یافت که توانسته باشد مانند کشور ایران حیات ملی و فرهنگی خود را برابر سیل حوادث حفظ کند. یا پس از دگرگونی ها و طی نمودن این فراز و نشیب ها مانند ایران به طرز درخشان تری در صحنه گیتی نمایان شده باشد. این استواری و مقاومت در برابر حوادث را نمی توان به هیچ عاملی مربوط دانست به جز خصیصه ذاتی ملی ایران.
موضوع گفتگو در این کتاب، تشکیل سلسله های ایرانی از اسلام تا دیالمه و توجیه علل پیروزی ها و شکست هاست که بخشی از تدریس اینجانب را در رشته تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ملی ایران تشکیل می دهد. با اینکه در تدوین مطالب از منابع و مآخذ مستند استفاده شده، معذلک ادعا ندارد که خالی از خطا و لغزش است. در هر حال امید است که این زحمت مورد قبول صاحب نظران و اصحاب فضل و دانش قرار گیرد.